Ingenting är gratis

Det finns inte några “fria luncher”. Det vi antar är en gratistjänst, är förvisso inte en kostnad i kronor, men det är vi som är varan företagen tjänar pengar på och vi betalar med vår tid. Vårt beteende, vår konsumtion av prylar är vad de lever och tjänar sina pengar på. Tjänsten som vi tolkar som gratis är bara ett sätt att locka till sig människor. 

Ett symptom som är påtagligt och som gör sig påmint allt mer är reklam, märkesplacering, “influencer marketing“. Syftet med dessa är att få oss att konsumera mer.

Tittar man på prisutvecklingen  på vissa saker över åren så har det i stort sett stått still. I vissa fall har priset till och med sjunkit. Vissa saker kostar i princip ingenting,  säger eller tror man, men självklart gör de det. Vi betalar dock inte direkt för varan eller tjänsten i rena pengar, vi spenderar dock vår tid och delar med oss av våra vanor då vi använder programmet, tjänsten eller är på sidan.

—”Tid är pengar”, vem som har myntat detta vet jag inte, men de allra flesta är nog bekanta med uttrycket.

Tid är inte pengar, pengar kan komma och gå, tid kan endast gå åt ett håll, pengar kan man både få mer av, men även förlora. Att mäta tid i pengar är i mina ögon lite ytligt och förmätet. Det går inte att köpa tillbaka svunnen tid. Att mäta förlorad tid som förlorade pengar är ett ytligt och märkligt sätt att se på det, eller?

Kopplingen finns dock där. Det jag tänker på är all tid vi tvingas lägga på att skrolla bort reklam på mobilen, ögna över alla annonser vi inte vill se i dagstidningen, alla reklaminslag på TV. All energi och allt material som går åt för att framställa reklamen som dimper ned i brevlådan. Alla telefonsamtal som vi får av försäljare, trots att vi kanske anmält oss till NIX.

Det är tid och energi som vi mer eller mindre tvingas lägga på något vi kanske inte vill ha. Samtidigt så säger vi att vi har gratis internet, gratis Facebook, gratis information på internet, gratis e-post, med mera. Det är ju självklart inte gratis, på dessa sidor så är det ju reklam, det är marknadsplacering, det är gömd informationsinsamling. Så att säga att det är gratis är inte helt korrekt.

Tid kan bli pengar

Vi utsätts för smygreklam som är utformad så smart att vi inte ens tänker på att det är reklam, alla så kallade “influencers” är ju betalda reklampelare. Hur mycket tid lägger vi som exempel varje dag på sociala medier? Det finns inte några exakta siffror, men några undersökningar som jag funnit säger i runda slängar ca. 50-60 minuter per dag. Detta är då endast på Facebooks ägda medier. Vi har sedan Youtube vilket ägs av Google, vi har TV, vi har radio, med flera. Summerar vi Facebook och Youtube som har i  snitt 40 minuter per dag, ger dessa två medier  1.5 timma per dag. Slå ut detta på ett år:

365 dagar x 1.5 timmar = ca 550 timmar på ett år. Det är knappt 13.5 arbetsveckor. Hur mycket av den tiden får vi lägga på att skrolla bor sådant som vi inte vill eller orkar ta till oss? Om vi räknar på 10% så är det då 55 timmar på ett år. Det är närmare 1.5 arbetsvecka på att filtrera bort sånt vi inte vill se, höra eller läsa.

I en tidigare artikel så skrev jag “Tidsbrist? Vad gör vi med vår tid?“. Många försöker köpa sig fritid, men till vilken kostnad?

Lite så är det med allt detta, vi accepterar att lägga så pass mycket tid på att filtrera ut relevant information, i gengäld så tror vi att tjänsterna vi använder är gratis. Tid är pengar!

Jag och säkert många med mig hade gladeligen accepterat att betala för att slippa reklam, veta att det inte pågår någon informationsinsamling om ens vanor eller beteenden. Vi får helt enkelt bättre kontroll på vad vi tar in och vad vi delar med oss av. Vi får dessutom mer tid över.

Betala och slipp reklam

Två aktörer som löst detta på olika sätt, ett bra och ett dåligt.

Spotify har som exempel en lösning där du dels inte får alla möjligheter om du inte betalar, dels så avbryts musiken av reklam regelbundet. Det är en lösning som jag anser är helt acceptabel och till och med bra, betala och slipp reklam och få tillgång till all musk och alla funktioner.

Man skall dock vara medveten om att även Spotify samlar information om alla som använder deras tjänster. Hur skulle de annars kunna rekommendera saker och ting som de tror man skall gilla?

Eurosport däremot har inte någon vettig lösning, precis som flera andra TV kanaler som TV 4, med flera, de bombarderar en med reklam oavsett om man betalar eller ej. Jag har ett otal gånger framfört min önskemål och klagomål till Eurosport om en lösning som befriar en från alla reklam om man betalde lite mer, jag har inte ens bemödats med ett vettigt svar.

Självklart är detta mina personliga åsikter. Jag värderar min tid som värdefull så att jag undviker aktörer som är som Eurosport i största möjliga mån. Spotify är dock något som jag vant mig vid och skulle sakna om det försvann.

Skulle Spotify höja sin kostnad skulle jag vara beredd att betala lite mer för att bibehålla en tjänst som denna. Eurosport är inte heller så dyrt, skulle även här kunna betala lite mer för att slippa reklamavbrott 5-7 gånger på en timma.

— “Tid blir pengar”, det är möjligt att betala oss fria från reklam för att slippa lägga tid på det. Det är idag inte möjligt på många ställen, MEN skulle kunna vara.

Läsa gärna mina andra sidor Rastlös betraktare (mer om bilder och foto) eller Velocipeter (mer om idrott och sport)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *