Är politiker intelligenta, ärliga och engagerade människor?

I min värld är politiker och i synnerhet riksdagspolitiker intelligenta, vidsynta och engagerade människor. Det har dock visat sig vara en utopi, gång på gång kommer det fram att de är mutkolvar med egna agendor, de är inskränkta och tyvärr även direkta korkade. Givetvis finns det ljusglimtar även här, men de drunknar i den unkna massan.

KDs Sara Skyttedal uppmanar nu alla, “flyg mer för en bättre miljö”. En guldhamster inser efter allt som lagts fram om flyg-, båt- och biltrafik att fossila bränslen INTE är så värst kul och bra för miljön. Undrar ju lite om hon varit på kurs hos presidenten med det gula håret, han i det stora landet i väster. Han hade ju ett fint tal häromdagen, hans “State of the union”  där han bland annat for med nya osanningar om  kol, fossila bränslen, det är “rena bränslen”.

Sara Skyttedal vilket fall är nu riktigt ute på tunn is, hon hävdar att all propaganda och information till allmänheten ger alla dåligt samvete. Hon kan då inte syfta på mig, jag känner inte dåligt samvete på grund av fakta. Att flyga är inte bra för miljön, att köra bil som drivs av fossila bränslen är inte bra för miljön. Billigt flyg har gjort att många flyger mer, det är inte konstigare än så. Det är sedan upp till var och en och känna dåligt samvete. Det är en väg som inte är hållbar, flyg är en miljöbov med sina orena drivmedel. Thailand är nya Kanarieöarna, nya Mallorca, det är hit många flyger på sina  badsemestrar, varför? Det är billigt att flyga, det är billigt att leva. Svårare än så är det inte. Hennes löjeväckande försök till “tvärtom språket” som barn pratar , är vare sig effektivt eller särskilt intelligent. Hennes uttalande är inte ens lite kul, ironiskt eller tillspetsat.

Symptomatiskt för dagens samhälle

Det Sara Skyttedal sysslar med är lite symptomatiskt för mycket av dagens politik, man pratar om valfrihet, valfrihet och åter valfrihet.  Man pratar som klimatpåverkan, man pratar om en bra skola, en dålig skola, höghastighets järnvägar, tåg som inte håller tiden, elbilar, en välfungerande vård och omsorg. På en vanlig fråga till en politiker vad  för ståndpunkt “hen” har så är det dock svårt att få svar.

Är då politiker intelligenta objektiva människor. Jag börjar så smått undra.

—De verkar i många fall ägna sig åt att se om sitt egna hus mer än politiken som de får betalt för att sköta.

—De är folkvalda, de är utsedd att besluta och jobba med saker som kommunen, landet, regionen. Detta är vad de skall ägna sig åt i sitt arbete.

—De förväntas vara så objektiva det går, de förväntas ta intelligenta beslut, säga intelligenta saker. Lyssna på argument och ta till sig fakta, INTE prata tvärtomspråk, inte ta emot mutor. De bör svara på frågor, inte ägna sig åt att upprepa ett ickesvar, eller slingra sig och prata om allt utom det som efterfrågas.

Allt annat som de gör men inte skall göra spär på politikerförakt, det ger utrymme för populister och missnöjespartier som SD, Donald Trump, tidigare Ny demokrati, Sjöbopartiet med flera.

Allt hade varit så mycket enklare om de gjort vad som förväntas av dessa människor. Systemet i Sverige är idag partipolitik, som i sin tur är indelad blockpolitik. Det  är  inte några privata agendor eller privata personer som röstats fram, vilket många verkar tro. Det fungerar dessvärre inte så bra idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *