Bibliotek går samman och blir starkare

Skrev tidigare om att glesbygden får svårt att hålla sina bibliotek vid liv. Nu kommer en motåtgärd. Hoppas detta är början på något nytt, hittills har det mest varit en massa prat utan agerande. Västmanland bildar regionalt bibliotek. Kanske kan vi ana en början på att glesbyggd får mer uppmärksamhet och förbättrade möjligheter?

Att slå samman biblioteks samlingar är nog smart, det ger ett större utbud och en delad kostnad. Detta har visserligen redan funnits, här i Skåne hittar man det redan nu bland de mindre kommunerna, som Tomelilla, Skurup Sjöbo, Simrishamn, Ystad, med flera, där görs sökningar i alla kommuners bibliotekskataloger. Steget är dock inte helt och fult taget, låna görs fortfarande separat på varje kommuns egna bibliotek. 

Att göra gemensam sak och samordna tjänster för mindre kommuner, det är nog ett steg i rätt riktning. Det behöver ju inte innebära att kommuner slås ihop, men väl tjänster som samordnas. Bibliotek är nog en ypperlig sådan möjlighet, det är ju det mest demokratiska vi har idag, och det måste få finnas kvar. Läs mina tidigare inlägg om det, bibliotek är fantastiskt och gemensamma digitala bibliotek.  

Läs gärna mina andra sidor, Rastlös betraktare och Velpcipeter. Mer om fotografi och träning med fokus på cykel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *