Du är synlig

Att alla som är på nätet är under luppen, det är inte en nyhet. Däremot kanske inte alla tänker på vad de skriver och att de granskas i detalj. Tänker då inte på facebook och andra sociala medier som vi vet är följda, nej en simpel blogg är även den under luppen. Det har jag nu fått helt klart för mig.

Hotellet där mina sidor ligger har någon enkel statistik för antalet besök och geografisk fördelning. Det är inte något som jag granskar i detalj eller fäster någon större vikt vid. Kikar på det då och då. Vissa inlägg som publicerats har fått lite fler besök, andra lite färre, och en del rätt besynnerliga besök. Med besynnerliga tänker jag på länder som inte har så mycket med Sverige och mig som person och mina texter att göra. Texten är ju på svenska, ett språk som inte så många i världen behärskar. Exempel på besök är från Kina, men även USA. Har alltså inte reflekterat nämnvärt över det, men för någon dag sedan så noterade jag att större delen av besöken var från just dessa två länder. Det har inträffat tidigare, men inte i dessa proportioner. Denna gång tyckte jag dock att det var lite märkligt, det slog mig sedan att i den text som besökts mest  var det i synnerhet Kina som var utpekat. Det var framför allt denna text. En text som tar upp lite om Huawei och alla turer kring blockaden av företaget. 

Det är ju helt uppenbart att de bevakar allt på nätet, om jag kanske har hundra läsare så är mina texter riktigt försumbart små, men likväl är det just dessa länder som finner texterna. Det är just specifika texter som handlar om länder som USA, Kina, det är ord som övervakning, dissident, diktatur, orättvisor och sånt. Dessa texter får besök av Kinas robotar, USAs robotar, kanske andra också. Robotarna jobbar utan att knorra, de behöver inte semester och ledigt, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året gnetar  de på. Programmerade med algoritmer är för att finna potentiella problem, mönster, hot, med mera. Vad de letar efter är ju hemligt. 

Sannolikt är det inte någon större fara, men i och med att dessa övervakningssystem läst det och sedan lagrar det så kan det i framtiden kanske bli en käpp i hjulet, vem vet?

Demokrati måste man jobba med, jämt!

Ett exempel är min låtsaspappa när jag växte upp, han var blå in i märgen, partipolitiskt alltså. Hans pappa däremot hade varit en aktiv kommunist, vilket man lite till synes naivt kunde tro att det inte skulle spela någon roll. Men tji vad han bedrog sig, då han skulle resa över till USA, detta var 70-80-tal, så fick han avslag på sin visumansökan. Det framkom då att han hade för nära koppling till Kommunistpartiet för att tillåtas komma in i USA. Hans pappa hade alltså kopplingen, i övrigt var det endast en genetiskt koppling mellan dessa (far-son), men det var uppenbarligen nog. Att den ena var blå i sin syn på politik hade inte någon betydelse. Så kan det gå.

Vad dessa besök på min sida nu innebär tolkar jag som att i det långa loppet kan det vara ett intrång och begränsing i det fria ordet. Vi är övervakade, detta är med största sannolikhet ett problem för många, se på Kina. Där fängslas alla som har något ont att säga om republiken. Ont enligt de styrande! De har ju för övrigt inte ens regelrätta val, det är ju en diktatur där innevånarna verkligen passar sig för att säga något som kan tolkas som kritik mot stadsmakten. För många är detta inte bara en olustkänsla, det är ett reellt hot mot dem, de fängslas.

Skall bli spännande att se om denna text får besök av just dessa två länder, de är ju omnämnda, dessutom är några nyckelord insprängda i textmassan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *