En vardag fylld av oönskad information

Var man än vänder blicken, lystrar med hörseln, promenerar på gator och torg, påtvingas vi reklam. Reklam har blivit någon slags valuta för saker och ting, “reklamfinansiering”, vem har inte hört det uttrycket? Sociala medier, radio, TV, dagspress, …, alla har de reklam.

Just sociala medier och mycket av verksamhet som är på nätet är reklam, det är en viktig inkomst. Men här är vi användare en viktig del, trots att vi inte betalar med reda pengar. Det är informationen som de samlar in om oss, den tid vi spenderar på deras sidor, vilka är fyllda med reklam.

Att det samlas information om oss användare är inte något nytt. Information som sedan säljs vidare till reklamföretag, i syfte för marknadsföring. Vi serveras riktad reklam som till stor del speglar våra intressen och var vi uppehåller oss på nätet. Gillar jag friluftsliv, ja då är det reklam om friluftsartiklar, olika resor med friluftsprägel, eller kanske robustare kläder. Det finns tydliga tendenser på att reklam ökar i omfattning, exempelvis Instagram gör fortlöpande om sina algoritmer för att anpassa innehållet till de som betalar för att synas. Det är mer reklam, det är mer köpta inlägg. Detsamma gäller Facebook och andra sociala medier på nätet, men även nyhetsmedia, så som dagstidningar, för att inte tala om radio och TV. Få, väldigt få har ingen reklam, ja helt fri från reklam finns det inte någon som är idag. Radio och TV gör reklam för sina egna program. Sporten har en liten jingel med reklam i början och i slutet på varje sänt inslag, se på vinterstudions sändningar som exempel.

Tiden är för värdefull

I ett tidigare inlägg har jag summerat ihop tiden det tar att scrolla igenom inlägg som har reklam insprängt, det är häpnadsväckande mängder med tid som går till detta. Det rör sig om många dagar på ett år. Faktum är att det är mer än en vecka, läs mitt tidigare inlägg. http://peterfrodin.org/gratis/.

Vi kommer alltså inte ifrån reklamen, oönskad i de flesta fall. Det finns några tillägg till webbläsaren på datorn, de filtrerar informationen som tas emot och skickas ut. Ett exempel är Ghostery, en annan är Adblock, i dessa går det att konfigurera så att reklamplatserna blir tomma vita fält. Om man gör det så inser man hur mycket av utrymmet på en sida som är reklam, skrämmande mycket skulle jag säga. Tidningarna har tvingats att märka ut om det är en annons, om det är ett sponsrat inlägg, vilket är bra, det formuleras annars precis som en faktatext, framställd som rent objektiv fakta. Det som är frapperande är dock mängden av dessa inlägg. Tag vissa av tidningarna man köper (tänker inte på dagstidningar), papperstidningar, där är ibland de första 10-15 sidorna reklam. Jag har helt slutat köpa denna typ av tidningar. Vill man läsa dessa så finns många av dem på biblioteken, anser det inte värt att betala så pass mycket där en stor del är reklam.

Är det inte på tiden att detta styrs upp centralt? Tänker nu framför allt på nätet och det som sker där. Att dels informationsinsamling inte skall få göras om man inte önskar det. Att all reklam skall hanteras som vallfri, betala och slipp? Jag gör mina personliga val, men vissa går ju inte att kringgå, de finns med oavsett. Reklam i flöden är ju sådana exempel. likaså reklam insprängd på sidor av vissa media.

Läs gärna mina andra sidor Rastlös betraktare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *